PREMIÉRKA: Taliansko má kapacitu vyriešiť svoje problémy, dôležitá je rýchlosť

10.11.2011 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) je presvedčená, že Taliansko má vnútornú kapacitu na zvládnutie situácie, v ktorej sa momentálne nachádza. Prvým krokom musí byť podľa nej stabilizácia politickej situácie. \"Panika a nepokoje sú dôsledkom najmä politickej nestability, tá sa okamžite premieta do ekonomiky,\" upozornila šéfka slovenskej exekutívy po dnešnom rokovaní vlády. Krátko po zasadnutí kabinetu sa pod jej vedením stretla aj pracovná skupina k aktuálnej situácii v eurozóne.

Veľmi dôležité podľa Radičovej je, aby situácia v Taliansku nemala dlhodobý ani strednodobý charakter a vyriešila sa v priebehu niekoľkých týždňov, maximálne mesiacov. \"Odhad je, že pri takýchto sadzbách môže Taliansko prežiť zhruba jeden rok, ale s akými dôsledkami? Môže a bude sa to premietať do ďalšieho spomaľovania rastu, až do recesie. Preto čím rýchlejšie riešenie, tým lepšie,\" zdôraznila.

Súčasná situácia v Taliansku, ktoré si na finančných trhoch požičiava stále drahšie a jeho financovanie sa pomaly stáva neudržateľným, je podľa nej dôsledkom neskorého spustenia potrebných reforiem, konsolidácie verejných financií aj neskorých úvah o možnej privatizácii talianskych aktív. \"Veľmi rýchle naštartovanie týchto zmien je nevyhnutnosťou nielen pre Taliansko, ale aj zvyšok eurozóny,\" zdôraznila Radičová s tým, že potrebné sú aj riešenia a dohoda na celoeurópskej úrovni.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku je Taliansko problémom pre celú Európu. Zároveň však nesúhlasí s názorom, že by bolo v podobnej situácii ako krachujúce Grécko. \"Taliansko nie je Grécko. Má veľké aktíva, má potenciál, aby si svoje problémy vyriešilo. Treba ich naozaj rýchlo začať riešiť, najprv na politickej scéne a potom potrebnými reformami,\" priblížil.

V súvislosti s dopadmi dlhovej krízy v eurozóne na Slovensko Radičová zdôraznila, že slovenský bankový systém je stabilný. Vládu však čakajú viaceré dôležité úlohy. Musí udržať tohtoročný deficit na plánovanej úrovni 4,9 % a v budúcom roku ho aspoň mierne znížiť. \"Ale nebude to v tom rozsahu, ktorý sme si pôvodne mysleli, z dôvodu ekonomickej situácie v Európe a eurozóne, spomalenia ekonomického rastu až stagnácie,\" pripustila premiérka.

Takisto treba podľa nej trvať na dodržaní záväzku stlačiť do roku 2013 deficit pod 3-% hranicu. Štvrtou podmienkou udržania dôveryhodnosti Slovenska je schválenie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorý by po dohode všetkých parlamentných strán mal byť schválený do konca tohto roka. \"Toto sú dôležité kroky a signály pre finančné trhy, pre stabilizáciu situácie vo vzťahu k SR,\" dodala Radičová.
 

Vyberte región